Kamervragen over aanpak van aanbieders ddos-diensten

Het CDA heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid Kamervragen gesteld over de aanpak van personen die ddos-diensten aanbieden. Via dergelijke diensten is het mogelijk om tegen betaling websites en online

diensten plat te leggen.

Onlangs verscheen er een bericht in het AD dat het "kopen van een cyberaanval" kattenkwaad lijkt, maar gewoon een misdrijf is. Aanleiding voor CDA-Kamerlid Van Dam om Kamervragen te stellen. Zo wil Van Dam weten of het strafbaar is om deze diensten aan te bieden dan wel om deze te gebruiken en wat de overheid doet om te voorkomen dat deze diensten worden aangeboden dan wel om op te treden tegen dit soort aanbieders.

Grapperhaus moet ook duidelijk maken of er in de regelgeving voldoende barrières bestaan om het gebruik van ddos-diensten tegen te gaan en welke mogelijkheden de wet Computercriminaliteit III biedt om deze diensten en hun aanbieders aan te pakken.

Verder moet de minister laten weten in hoeverre het een obstakel vormt voor de opsporing dat aanbieders van dergelijke platformen op het "darkweb" opereren en of er mogelijkheden zijn om aanbieders strenger te straffen dan gebruikers van deze ddos-diensten. Grapperhaus heeft drie weken de tijd om de Kamervragen te beantwoorden.

Onlangs maakte de politie bekend dat het de komende tijd langsgaat bij afnemers van Webstresser.org, een populaire ddos-dienst die vorig jaar door de autoriteiten uit de lucht werd gehaald.

Op deze website gebruikt VM4 cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt.