Nieuwste versie versleutelde chat-app Signal biedt link-preview

Er is een nieuwe versie van de versleutelde chat-app Signal verschenen die een optionele link-preview biedt. Ontvangers van een bericht zien zo waar de link naar toe wijst.

Dit gebeurt op een privacyvriendelijke manier, zegt Joshua Lund van Open Whisper Systems, de ontwikkelaar van Signal.

Als Signal-gebruikers een link-preview naar een andere gebruiker sturen zet de Signal-app een tcp-verbinding op via een "privacy-versterkende" proxy die het ip-adres verbergt voor de website die in de preview wordt weergegeven. Vervolgens wordt er via de proxy een tls-sessie opgezet tussen de app en de gepreviewde site, zodat Signal geen toegang tot de url heeft. Er worden dan ook geen previews van http-links gegenereerd.

De Signal-app haalt hierna de preview-afbeelding op, waarbij de proxy alleen herhaalde verzoeken voor een vaste blockgrootte ziet wanneer de afbeelding wordt verstuurd. Op deze manier kan de inhoud van de afbeelding niet worden herleid. Gebruikers kunnen zo link-previews genereren terwijl de url voor Signal wordt afgeschermd, het ip-adres van de gebruiker niet zichtbaar voor de gepreviewde site is en de werkelijke omvang van de afbeelding wordt geobfusceerd. Dit gebeurt allemaal automatisch achter de schermen, aldus Lund.

De link-preview is beschikbaar in de nieuwste versie van Signal voor Android, desktop en iOS. Op dit moment worden alleen previews van Imgur, Instagram, Reddit en YouTube ondersteund. Volgens Lund behoren deze vier tot de populairste websites op internet en zijn ze door hun focus op visuele content perfect voor de preview-feature.

Image

Op deze website gebruikt VM4 cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt.