Politie verspreidt verkeerde camerabeelden in pinpasfraudezaak

De politie heeft tijdens het opsporingsprogramma Team West in een item over pinpasfraude verkeerde camerabeelden uitgezonden, waardoor een onschuldig persoon werd getoond die niets met het misdrijf te maken had. Ook

op de website politie.nl waren verkeerde foto's te zien.

Bij het misdrijf werd in Den Haag een pinpas gestolen. Later werd er met deze pinpas contactloos betaald bij een drogisterij in Rijswijk. De politie vroeg bij deze drogisterij de camerabeelden op en kreeg die ook. "Ondanks de grote zorgvuldigheid waarmee het opsporingsprogramma wekelijks wordt gemaakt, bleek mevrouw in dit geval niet te hebben afgerekend met de gestolen bankpas, zoals werd verondersteld", aldus de politie.

Rechercheurs in deze zaak hebben met de vrouw en haar familie gesproken en excuses aangeboden. Ook is er gesproken over de impact die het heeft wanneer een onschuldig iemand als verdachte in beeld wordt gebracht en hebben de rechercheurs uitgelegd hoe de situatie kon ontstaan. De politie merkt op dat er strikte afspraken zijn gemaakt met het Openbaar Ministerie over het tonen van camerabeelden van verdachten.

Het is niet voor het eerst dat de politie de foto van een onschuldig iemand in een opsporingsprogramma toont. De afgelopen jaren is ditmeerderekerenvoorgekomen. Destijds werd aangegeven dat er zou worden gekeken naar het verbeteren van de procedure met betrekking tot het onderzoeken van foto's.

Op deze website gebruikt VM4 cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt.