Britse projectontwikkelaar beboet voor negeren dataverzoek

Een Britse projectontwikkelaar is veroordeeld tot het betalen van een boete wegens het negeren van een dataverzoek van een individu. In april 2017 was projectontwikkelaar Magnacrest door iemand gevraagd om alle

informatie die het bedrijf over hem of haar had te verstrekken.

De gevraagde informatie werd echter niet binnen de tijdslimiet van 40 dagen verstrekt, waarop de persoon in kwestie bij de Britse privacytoezichthouder ICO aanklopte. De ICO sommeerde Magnacrest om de gegevens alsnog te verstrekken, maar ook hier werd geen gehoor aan gegeven. Vervolgens spande de toezichthouder een zaak aan wegens het overtreden van de databeschermingswetgeving van 1998.

Een Britse rechtbank heeft het bedrijf nu schuldig bevonden en veroordeeld tot het betalen van een boete van omgerekend 375 euro en de proceskosten van 1300 euro. "Het recht om je eigen persoonlijke informatie op te vragen is fundamenteel en een lang bestaand principe van de databeschermingswetgeving. Nieuwe wetgeving die vorig jaar mei van kracht is geworden versterkt die rechten nog verder", aldus Mike Shaw van de ICO.

Op deze website gebruikt VM4 cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt.