Cel voor Australische agent die Tinder-dates opzocht in politiedatabase

Een Australische politieagent is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden wegens het opzoeken van de persoonlijke gegevens van bijna honderd vrouwen die hij via Tinder en verschillende datingsites had ontmoet.

De agent, die 28 jaar voor de Western Australia Police Force werkzaam was, wilde op deze manier kijken of het wel geschikte dates waren, zo meldt ABC News.

In totaal ging het om 92 vrouwen die de man via Tinder, Plenty of Fish en andere datingsites had gesproken of ontmoet. Tussen 2006 en 2018 werden de gegevens van deze vrouwen 180 keer opgevraagd, aldus de Australian Associated Press. Van één slachtoffer werden de gegevens over een periode van zes jaar dertien keer opgevraagd. Een hoofdinspecteur sluit echter niet uit dat er meer slachtoffers van de man zijn. De zaak kwam vorig jaar januari aan het rollen toen een vrouw naar de politie stapte.

De advocaat van de agent stelde dat zijn cliënt uit nieuwsgierigheid had gehandeld, maar de rechter sprak van een grove en langdurige vertrouwensbreuk die meer dan twaalf jaar duurde. "Er moet een straf zijn die laat zien wat er gebeurt als de hoeders van onze data in ons digitale tijdperk informatie voor hun eigen profijt benaderen", aldus de rechter. "Als mensen publieke functionarissen niet meer kunnen vertrouwen, verliezen ze vertrouwen in het systeem."

Op deze website gebruikt VM4 cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt.