Apple dicht actief aangevallen zeroday-lekken in iOS en macOS
Prachtig mooi.

Als mijn auto kapot gaat. Of mijn wasmachine. En die bleken gewoon niet goed gemaakt te zijn. Niet goed bedacht en dus met valse voorlichting verkocht.

En de fabrikant zegt,

nee hoor, wij zijn geweldig, de rest waren zero-day exploits, daar kunnen we geen garantie voor geven. Je mag nog blij zijn dat we het zo snel voor je oplossen. Kijk eens hoe geweldig wij zijn?

Als het om een auto of een wasmachine gaat, dan kun je die gelijk teruggeven. Ook als de garantie verstreken is. Je geld terug, en dan kun je zelf kiezen of je iets nieuws wilt kopen waar beter over nagedacht is. Dat is gewoon je recht.

Met telefoons is dat anders. Je koopt dat om te bellen, of nu ook, wat op internet te browsen. En je mag verwachten dat dat werkt. Of het moet duidelijk op het doosje staan dat dat twijfelachtig is. En wel zeker als de maker van te voren had kunnen inschatten, er zouden best nog wel eens een paar honderd zero-days exploits in kunnen zitten!

Maar voor technologie geldt dat blijkbaar niet. Alsof alles uit die hoek besprenkeld is met wijwater uit Lourdes. Maar in de wet kan ik zulke uitzonderingen niet vinden. Je koopt wat in het vertrouwen dat het werkt, en blijft werken, totdat de knopjes versleten zijn. Koop maar eens een gloednieuwe smartphone. Die kun je gelijk al updaten, omdat de software al "versleten" was toen die in de fabriek de doos in ging!

Het moet niet verboden worden, zulke rommel, maar het hoort wel op het doosje te staan. Net als op een pakje sigaretten, eigenlijk. Een paar hele vieze foto's erop om je te herinneren waar je mee bezig bent als je zulke troep willens en wetens maar blijft kopen. Dat je in elk geval weet waaraan je begint. Het glimt, het is hot, het kost over de 1000 euro (en met een abonnement dubbel), maar zit vol met nog onbekende zero day expoits. Zonder garantie dat daar achteraf ook nog wat aan gedaan wordt. Maar je hebt ook goeie die proberen er wat aan te doen. Zolang het niet te lang duurt. Want dan koop je maar weer een nieuwe.

Als het over sapcentrifuges zou gaan, dan zou de fabrikant ze niet eens meer durven verkopen! Al die keukenplafonds onder de tomatenpuree, en dan de klant zeggen, maar mevrouwtje, het was een zero day exploit, dus het is uw schuld. U had moeten updaten, of toch moeten weten om weer een nieuwe te kopen. Lees u geen kranten meer of zo?

Het is belachelijk dat technologie zo een raar heilig kruisje heeft. Want ik kan er que consumentenrechten helemaal geen uitzonderingsbepalingen over vinden. Wat je koopt hoort aan de gegeven verwachtingen te voldoen.

Op deze website gebruikt VM4 cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt.