Google ontwikkelt encryptie voor eenvoudige Androidtoestellen

Google heeft een nieuwe encryptiemode ontwikkeld die schijfversleuteling voor eenvoudige Android-toestellen mogelijk maakt. Android biedt al geruime tijd schijfversleuteling via de Advanced Encryption Standard (AES). De meeste nieuwe Androidtoestellen hebben hardwarematige

ondersteuning voor AES.

Android draait echter ook op goedkope en eenvoudige toestellen die deze ondersteuning missen. Het gaat dan bijvoorbeeld om toestellen die in ontwikkelingslanden worden verkocht. Deze toestellen beschikken over processoren die geen hardwarematige ondersteuning van AES bieden. Op deze toestellen is AES zo traag dat het voor een slechte gebruikerservaring zou zorgen, aldus Google. Sinds 2015 is versleutelde opslag voor de meeste Androidtoestellen met Android 6.0 en nieuwer verplicht. Er geldt echter een uitzondering voor toestellen met slechte AES-prestaties.

Google wilde ook voor deze toestellen schijfversleuteling introduceren. De internetgigant ontwikkelde daarom "Adiantum", een nieuwe encryptiemethode die onder andere gebruikmaakt van een encryptiealgoritme genaamd ChaCha20, waarvan de operaties standaard door alle processors worden ondersteund. Adiantum is volgens Google ook op Androidtoestellen zonder hardwarematige AES-ondersteuning snel en biedt toch een sterke versleuteling.

Androidfabrikanten kunnen de encryptiemethode voor bestands- of schijfversleuteling inschakelen op toestellen met slechte AES-prestaties en Android Pie. In het geval toestellen over voldoende rekenkracht beschikken moet nog steeds AES worden gekozen. Verder zal Adiantum onderdeel van de nieuwste Androidversie worden met de naam Android Q. Google is tevens van plan om het Android Compatibility Definition Document (CDD) aan te passen dat alle Androidtoestellen verplicht om via AES of Adiantum te zijn versleuteld.

"Hoewel Adiantum erg nieuw is, hebben we veel vertrouwen dat het veilig is", zegt Paul Crowley van Google. Naast de aankondiging is er ook een paper over Adiantum gepresenteerd.

Op deze website gebruikt VM4 cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt.