Malafide YouTube-extensie voor Chrome verwijderd uit Web Store

Google heeft een malafide YouTube-extensie voor Chrome met meer dan 4,1 miljoen gebruikers verwijderd uit de Chrome Web Store na klachten van gebruikers over adware. De extensie, met de naam

target="_blank" href="https://chrome.google.com/webstore/detail/automatic-4khd-for-youtub/cibiggmomlagpmfeoohfeogifanfjkma" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Automatic 4K/HD for Youtube, liet gebruikers de afspeelkwaliteit op YouTube instellen.

Gebruikers op Reddit klaagden deze week dat de Chrome-extensie opeens allerlei pop-ups en meldingen in de notificatiebalk van Windows liet zien die reclame voor een adblocker-extensie maakten. Eind januari verscheen er een update voor de extensie, die mogelijk iets met de pop-ups te maken heeft. Rond deze tijd verschijnen ook de klachten van gebruikers.

In het verleden is het meerdere keren voorgekomen dat ontwikkelaars hun Chrome-extensie aan een derde partijverkochten, die de extensie vervolgens gebruikte voor het verspreiden van adware. Ook zijn er meerderegevallen bekend waarbij aanvallers via phishingaanvallen de controle over Chrome-extensies kregen en zo adware en malware onder gebruikers konden verspreiden.

Op deze website gebruikt VM4 cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt.